APIE EuroPsy      REGISTRUOTI EUROPOS PSICHOLOGAI      DUK      KONTAKTAI     

Bendri klausimai  /   Klausimai, susiję su EuroPsy suteikimu  /   Klausimai, susiję su vartotojais  /   Klausimai, susiję su EuroPsy registru  /  



 
.

 

 

Bendri klausimai


 

  1. Kas yra EuroPsy?

EuroPsy yra europinis psichologų išsilavinimo ir profesinio mokymosi standartas, nustatytas Europos psichologų asociacijų federacijos (EFPA).

 

  1. Ko reikia norint gauti EuroPsy?

Psichologai turi turėti bent 5 metų trukmės universitetinį išsilavinimą psichologijos srityje ir būti atlikęs bent 1 metų prižiūrimą praktiką. Jie taip pat turi pasirašyti sutikimą, kad dirbs laikydamiesi psichologo profesinės etikos standartų.

 

  1. Kokie yra universitetinio išsilavinimo reikalavimai?

EuroPsy naudoja pavyzdinį modelį, kuriuo remiantis vertinamas akademinių programų lygis ir turinys. Šis modelis yra vadinamas „EuroPsyT – Europos psichologų švietimo ir mokymo standartu“. 2001 m. jį priėmė EFPA.

 

  1. Kas nusprendžia, ar suteikti EuroPsy ar ne?

EuroPsy paraiškas vertina ir išvadas pateikia Nacionalinis EuroPsy suteikimo komitetas. Europinis EuroPsy suteikimo komitetas įkurtas EFPA prižiūri Nacionalinio EuroPsy suteikimo komiteto veiklą ir EuroPsy suteikimo procedūrą.

 

  1. Kas yra atsakingas už EuroPsy registrą?

EuroPsy registras yra saugomas EFPA biure Briuselyje.

 

  1. Ką iš tiesų reiškia žodis „EuroPsy“?

Pavadinimas EuroPsy buvo pasirinktas kaip termino „Registruotas Europos psichologas“ santrumpa.

 

  1. Ar EuroPsy pavadinimas saugomas įstatymo?

Šiuo metu vyksta EuroPsy prekinio ženklo registravimo visoje Europoje procesas. Be to, psichologo statusas daugelyje Europos šalių yra saugomas įstatymo.

 

  1. Kur aš galiu daugiau sužinoti apie EuroPsy?

www.efpa.eu/europsy.

 

  1. Ar bet kuris psichologas gali gauti EuroPsy?

Ne. EuroPsy gali gauti tik tie psichologai, kurie atitinka išsilavinimo (bent 5 m.) ir prižiūrimos praktikos (bent 1 m.) standartą ir yra pasirašę sutikimą dirbti, vadovaujantis psichologo profesinės etikos kodeksu.

 

  1. Ar psichologams taikomi standartai yra vienodi visose šalyse?

Skirtingose šalyse yra skirtingi psichologų išsilavinimo ir profesinio mokymo standartai. Kaip tik dėl to buvo nuspręsta pristatyti EuroPsy kaip išsilavinimo etaloną.

 

  1. Ar EuroPsy suteikia galimybę užsiimti psichologo praktika kitose šalyse?

Ne. Yra išleista europinė direktyva, kurios tikslas yra suvienodinti išsilavinimo ir praktikavimo reikalavimus, tačiau, atsižvelgdamos į finansavimo principus, šalys gali nustatyti savo taisykles. Dauguma Europos šalių turi tam tikrų apribojimų. EuroPsy suteikia informaciją kitų šalių „atsakingas institucijas“ apie psichologo išsilavinimą ir profesinį mokymą.

 

  1. Koks yra oficialus EuroPsy statusas?

EuroPsy yra EFPA standartas, kuris yra nustatytas profesionalių psichologų. EFPA vienija 35 šalių psichologų asociacijas, o tai yra 250000 psichologų.

 

  1. Ar EuroPsy yra praktikos licencija?

Ne. Praktikos licencija gali būti suteikiama tik nacionalinių valdžios institucijų.

 

  1. Ar pagal statymą būtina įsigyti EuroPsy?

Ne. Kol kas nėra reikalavimo, kad psichologai privalo turėti EuroPsy. Tačiau EuroPsy gali palengvinti nacionalinių teisės aktų, susijusių su psichologų profesine veikla įgyvendinimą.

 

  1. Ar gali EuroPsy psichologai įsikurti ir užsiimti psichologo praktika visoje Europoje?

Europos įstatymai leidžia piliečiams iš valstybių narių laisvai judėti, įsikurti ir dirbti bet kurioje kitoje ES šalyje. Galimybė užsiimti psichologo praktine veikla kitoje Europos šalyje priklauso nuo tos šalies įstatymų.

 

  1. Kaip universitetai yra susiję su EuroPsy?

Universitetai suteikia akademinį išsilavinimą, kuris yra reikalingas psichologams tam, kad gautų EuroPsy. EFPA ir jos narės asociacijos palaiko ryšį su universitetais dėl išsilavinimo standartų.

 

  1. Ar EuroPsy galioja visoje Europoje?

Taip. EuroPsy galioja tose šalyse, kuriose psichologų asociacijos yra EFPA narės. Tai yra 26 ES šalys ir 9 kitos Europos šalys.

 

  1. Kas moka už EuroPsy?

Norintys gauti EuroPsy moka už savo išsilavinimą ir profesinį mokymąsi, įskaitant bet kokį papildomą mokymąsi ar praktiką, kurių gali prireikti, norint atitikti EuroPsy standartus. Taip pat jie moka registravimo ir administravimo mokestį už EuroPsy. Šis mokestis skiriasi kiekvienoje šalyje.

 

  1. Kas nustato EuroPsy standartus?

EuroPsy standartai buvo sukurti EuroPsy projekto darbo grupės. Nustatyti standartus dabar yra EFPA atsakomybė, EFPA tvirtina ir EuroPsy nuostatus. Vertinti standartus yra EuroPsy koordinavimo komiteto, kuriame bendradarbiauja EFPA Europinis EuroPsy suteikimo komitetas ir EFPA valdyba, atsakomybė.

 

  1. Kas nusprendžia, kokia informacija pateikiama EuroPsy psichologų registre?

Informacija, kuri pateikiama EuroPsy registre yra nurodyta EuroPsy nuostatuose. Apie kiekvieną psichologą pateikiami duomenys priklauso nuo jo išsilavinimo ir profesinės patirties.

 

  1. Kaip EuroPsy yra susijęs su europine direktyva 2005/36/EC?

Europine direktyva 2005/36/EC reglamentuoja psichologo profesiją. Kvalifikacijos pripažinimas yra pagrįstas „bendrąja sistema“, kuri paremta bendru pripažinimu tarp valstybių narių. Šis procesas nėra savaiminis kaip yra laisvųjų profesijų (architektų, stomatologų, gydytojų ir kt.) atveju. EFPA nusprendė nepateikti EuroPsy kaip „bendrosios platformos“, kuri gali vesti prie „savaiminio“ pripažinimo, nes ES reikalavimai bendrajai platformai yra žymiai mažesni už EuroPsy standartus.

 

  1. Ar EuroPsy yra profesinis pažymėjimas?

Taip. Nors šiuo metu tai nėra lustinė kortelė, EuroPsy gali būti laikomas „profesiniu pažymėjimu“, kaip numatyta europinėje direktyvoje 2005/36/EC. Pagreitėjus informacijos tarp valstybių narių mainams, gali palengvėti tarpvalstybinis psichologų mobilumą.

 

  1. Kiek yra EuroPsy sertifikatų rūšių?

Yra bazinis EuroPsy sertifikatas ir specializuotos veiklos EuroPsy sertifikatas (skirtingų sričių, pavyzdžiui, psichoterapijos, darbo ir organizacinės psichologijos), kuriam reikia papildomo išsilavinimo ir profesinio mokymo.

 

  1. Kokie yra reikalavimai, norint gauti specializuotos veiklos EuroPsy sertifikatą?

Standartai priklauso nuo veiklos srities, tačiau norint gauti šį sertifikatą reikia bent 500 val. papildomo mokymosi ir trejų metų papildomos prižiūrimos praktikos.

 

 
Kalendorius
Kovas 2024
P A T K P Š S
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

 

 


 
.

APIE EuroPsy

Naujienos
Kas yra EuroPsy?
EuroPsy nuostatai
EuroPsy sertifikatas
EuroPsy šalys
Dokumentai
   REGISTRUOTI EUROPOS PSICHOLOGAI

   DUK

Bendri klausimai
Klausimai, susiję su EuroPsy suteikimu
Klausimai, susiję su vartotojais
Klausimai, susiję su EuroPsy registru
   KONTAKTAI