APIE EuroPsy      REGISTRUOTI EUROPOS PSICHOLOGAI      DUK      KONTAKTAI     

Bendri klausimai  /   Klausimai, susiję su EuroPsy suteikimu  /   Klausimai, susiję su vartotojais  /   Klausimai, susiję su EuroPsy registru  /  



 
.

 

 

Klausimai, susiję su vartotojais


 

  1. Ar EuroPsy gali padėti susirasti psichologą?

Taip. EuroPsy registras turi paieškos sistemą, kuri leidžia surasti psichologą konkrečioje geografinėje zonoje ir dirbantį konkrečioje srityje.

 

  1. Kaip galima susirasti psichoterapeutą?

EuroPsy registre galima rasti psichologus, kurie turi specializuotos veiklos sertifikatus psichoterapijos srityje. Taigi, psichoterapeutą lengvai galima surasti, naudojant EuroPsy registro paieškos sistemą.

 

  1. Ar visi Europos psichologai yra EuroPsy registre?

Ne. EuroPsy registre galima rasti vardus tik tų psichologų, kurie atitinka EuroPsy standartus ir kuriems buvo suteiktas EuroPsy sertifikatas.

 

  1. Ar EuroPsy gali būti suteiktas visiems psichoterapeutams?

EuroPsy gali būti suteiktas tik tiems psichoterapeutams, kurie taip pat yra ir visiškai kvalifikuoti psichologai, t.y. tiems, kuriems gali būti suteiktas dvigubas sertifikatas: bazinis EuroPsy ir specializuotos veiklos sertifikatas psichoterapijos srityje.

 

  1. Ar EuroPsy gali būti suteiktas ir psichiatrams?

Ne. Psichiatras yra kita profesija medicinos srityje.

 

  1. Kokia nauda iš EuroPsy vartotojams?

EuroPsy padeda susiorientuoti vartotojams tarp daugelio teikiančiųjų psichologines ir panašias paslaugas. EuroPsy nesuteikiamas paslaugos teikėjams, kurie turi nepakankamą išsilavinimą (pvz., psichologijos bakalauras) ir/ar išsilavinimą kitoje srityje (pvz., psichoterapijos). EuroPsy taip pat nesuteikiamas magistro laipsnį turintiems psichologams, kurie nėra atlikę prižiūrimos praktikos ir neįsipareigoja laikytis aiškių psichologo profesinės etikos standartų.

 

  1. Kaip EuroPsy apsaugo vartotojus?

EuroPsy suteikia vartotojams aiškia ir lengvai prieinamą informaciją apie kvalifikuotus psichologus. Tai užtikrina, kad psichologas turi tinkamą išsilavinimą ir pakankamai patirties. Tai taip pat garantuoja, kad psichologas dirbs, laikydamasis psichologo profesinės etikos standartų.

 

  1. Kokie yra EuroPsy etikos standartai?

Vienas iš EuroPsy reikalavimų psichologams yra įsipareigoti laikytis  taip vadinamo EFPA meta-kodekso, kuris apima svarbiausius etinius psichologo profesijos principus ir galioja visiems Europos psichologams. EuroPsy psichologai taip pat turi įsipareigoti laikytis psichologo profesinės etikos kodekso, galiojančio šalyje, kurioje jis praktikuoja.

 

  1. Kaip galima paduoti skundą dėl psichologo veiklos?

Skundą galima parašyti nacionalinei psichologų asociacijai (Lietuvos psichologų sąjungai).

 

  1. Ar yra bent vienas psichologas kada nors buvo pašalintas iš EuroPsy registro?

Kol kas taip nėra nutikę. Tačiau taip gali nutikti, jei pasibaigia EuroPsy galiojimo laikas ir jis nepratęsiamas arba jei psichologas pažeidžia profesinės etikos kodeksą.

 

  1. Kas nutinka, kai psichologas nesilaiko profesinės etikos kodekso?

Bet kuris klientas gali pateikti skundą nacionalinei psichologų asociacijai (Lietuvos psichologų sąjungai). Etikos komitetas išnagrinės atvejį, išklausydamas abi puses. Šis komitetas gali pritaikyti tam tikras sankcijas psichologui. Rimto pažeidimo atveju, tai bus įrašoma į EuroPsy registrą, pažymint, kad psichologas nebeatitinka EuroPsy standartų ir jo EuroPsy sertifikatas nebegalioja. Mažiau rimtais atvejais psichologo EuroPsy galiojimas gali būti sustabdytas tam tikram laikui.

 

  1. Ar EuroPsy taip pat suteikia informaciją apie psichologo specializaciją?

Taip, suteikia. Į EuroPsy registrą ir į EuroPsy sertifikatą įrašoma, kurioje srityje psichologas yra kompetentingas dirbti. Registre taip pat bus galima rasti informaciją apie konkretaus psichologo gautus specializuotos veiklos sertifikatus.

 

  1. Ar galima konsultuotis su psichologu iš kitos šalies?

Taip, EuroPsy registras gali padėti susirasti psichologą kitoje šalyje. Kai kuriose šalyse mokestis už psichologines paslaugas gali būti padengiamas šalies sveikatos draudimo sistemos.

 

  1. Kaip EuroPsy gali padėti susirasti psichologą?

EuroPsy registras turi paieškos sistemą, kuri leidžia surasti psichologą konkrečioje geografinėje zonoje ir dirbantį konkrečioje srityje.

 

 
Kalendorius
Balandis 2024
P A T K P Š S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
 
 

 

 


 
.

APIE EuroPsy

Naujienos
Kas yra EuroPsy?
EuroPsy nuostatai
EuroPsy sertifikatas
EuroPsy šalys
Dokumentai
   REGISTRUOTI EUROPOS PSICHOLOGAI

   DUK

Bendri klausimai
Klausimai, susiję su EuroPsy suteikimu
Klausimai, susiję su vartotojais
Klausimai, susiję su EuroPsy registru
   KONTAKTAI